Beheerplan

Het basisonderhoud wordt uitgevoerd door de gemeente als eigenaar van het park. Als gebruiker van het park ondersteunen wij de gemeente daarbij , bespreken nieuwe plannen en helpen bij de uitvoering . Met elkaar zorgen we er zo voor dat het park mooi en aantrekkelijk blijft. Afgelopen periode is er hard gewerkt en dat is goed te zien.

Het schaap en park Zuidbroek
Dat er nu hard gewerkt is heeft te maken met het antwoord op de vraag “wat is het verschil tussen ons park en een schaap?” Antwoord: Een schaap wordt in het voorjaar geschoren en een park in het najaar. Het gemaaide groen wordt afgevoerd zodat de bodem schraal blijft en er het jaar erop een bloemrijke vegetatie kan ontstaan.
De hoofdlijnen van het onderhoud liggen zoals  gezegd vast. Om de puntjes op de “I” te zetten hebben we begin oktober samen met parkbeheerder Henk Harmsen een rondje door het park gemaakt. Door al het werk ziet het park er plotseling heel anders uit.

De velden
Het middengebied van het park bestaat uit coulisselandschap met elzensingels en velden er tussen met bloemrijk grasland. Eens per 3 jaar wordt  één  deel gemaaid, gefreesd en opnieuw ingezaaid. Het is overduidelijk zichtbaar welk veld dit jaar aan de beurt was. Volgend jaar bloeien hier weer veel wilde planten, zoals de pinksterbloem en echte koekoeksbloem. Maar ook de zeldzame rietorchis, zonnedauw, draadgentiaan en echt duizendguldenkruid.
De velden zijn tevens een ideaal broedgebied voor de kievit. Met trots kunnen we zeggen dat ons park het enige stadspark in Nederland is waar kieviten broeden, zelfs in grote aantallen.
Dit jaar is ook het zogenaamde leeuwerikenveld gefreesd en ingezaaid met graan, gemengd met klaproos, korenbloem en gele ganzenbloem. Een echt boerenveld zoals je ze vroeger veel zag.

De mossenvelden
In alle velden komt spontaan, maar eigenlijk ongewenst, veel houtopslag op. Met name de berk is een ware plaag. In de graslandvelden wordt het meeste door middel van maaien verwijderd, maar in het kwetsbare mossenveld worden de jonge boompjes jaarlijks met de hand verwijderd. Ook nu weer heeft een groep vrijwilligers er vele honderden met de spade uitgestoken. Het resultaat: een heel apart stukje natuur dat zich volgend voorjaar weer in zijn volle kleurenpracht toont. Met dank aan de vrijwilligers!
Dat zegt zeker ook de groene specht, die met zijn typerende schaterlach dagelijks te horen is en zelfs heeft gebroed. Deze specht leeft van de mieren die in het mossenveld leven.

De boomgaarden
De drie zieltogende hoogstam boomgaarden hebben eerder dit jaar al een grote onderhoudsbeurt gehad. De dichtgeslibde grond is heel diep omgeploegd om hem weer water doorlaatbaar te maken. Dode bomen zijn vervangen door nieuwe. Mooi om te zien dat deze actie effect heeft gehad. De bomen zijn duidelijk vitaler en lopen mooi uit. Dus kunnen er plannen worden gemaakt voor het snoeien.
Op hun verzoek wordt dat uitgevoerd door de mensen van het naast park gelegen Stadsakkers. Zo dragen werkzoekenden met een achterstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een beperking bij aan het onderhoud van het park. Vanuit onze stichting geven we richtlijnen mee hoe de bomen gesnoeid moeten worden. Een mooie vorm van samenwerking!

De randen
Tussen het fietspad en de honden uitlaatplaats (HUP) is bewust niet gemaaid. De prachtige vegetatie met kaardenbol en wilde cichorei die we daar hebben laten staan is een trekpleister voor groepen puttertjes.  Met name in de winter zijn ze aangewezen op de zaden ervan. Het is een feest om groepjes in en uit te zien vliegen. Met hun rode kopje en gele vleugelvlek één van de mooiste vogeltjes van Nederland. Wil je ze ook naar je eigen tuin lokken zet er dan een grote kaardenbol  in. Stekken verkrijgbaar bij ons bestuurslid Jan Bulthuis.
Aan het eind van het park, nabij de autosnelweg, hebben we de beschikking gekregen over een strook weiland dat wordt aangelegd als natuurakker. Het wordt ingezaaid met graan, waarschijnlijk spelt (een oude tarwesoort) en akkerkruiden.  Daarmee wordt een mooi stukje boerenlandschap zichtbaar gemaakt en ontstaat wintervoer voor vogels zoals de patrijs en veldleeuwerik. In het graanveld worden één meter brede bochtige paden gemaaid die een ideale beschutting bieden aan vlinders.

Het water
Het park wordt doorsneden door een beek, eindigend in een waterplas. Daarnaast zijn er in de lengte- en breedterichting talloze sloten. De sloten zijn aangelegd op de plaats waar ze in vroeger jaren ook liepen. In de loop der tijd groeien ze helemaal vol met riet. Zoveel dat de sloot zelf onzichtbaar wordt. Daarom moeten de sloten periodiek worden uitgebaggerd. Dit jaar worden alle sloten in de lengterichting van het park aangepakt en volgend jaar de sloten die er haaks op staan. Zo zien we weer water in plaats van alleen rietkragen.
Ook de paddenpoel aan het einde van het park bij de Dommeweg wordt uitgebaggerd. Dan wordt tevens zichtbaar of het noodzakelijk is deze wat te verdiepen zodat er water in blijft staan. Want dat vinden padden fijn.
Onze wens om de waterplas uit te diepen heeft steun gekregen van de stadsecoloog. Om de biodiversiteit te vergroten - aantrekken van watervogels en reigerachtigen - is het goed om een deel van de plas tot 2 m diep uit te graven. Hierdoor kunnen ook grotere vissen en groene kikkers bij strenge vorst overleven. Voor de realisatie van dit project gaan we samen met de gemeente in overleg met het Waterschap.
Steeds vaker worden er in het park ijsvogels waargenomen. In het voorjaar wordt de ijsvogelwand door onze werkgroep gerenoveerd. D.w.z. zo recht mogelijk afsteken, gras en wortelstronken verwijderen.

Vrijwilligers
Door al het werk dat nu wordt verricht kunnen we volgend jaar weer genieten van de kleuren en geuren van bloemen en planten in ons eigen wijkpark. Maar ook van de vele vogels en het leven in het water.
Dat kan alleen met behulp van vrijwilligers, die het park overigens ook ontdoen van zwerfvuil.
Vele handen maken licht werk. Steun daarom het werk van onze stichting en wordt vrijwilliger.
Ook is het mogelijk ons werk als Vriend te steunen met een bijdrage van 10 Euro. Aanmelden via www.parkzuidbroek.nl

Joost Huijsman, voorzitter stichting Vrienden van park Zuidbroek