De bloemencirkel heeft vorm gekregen! Samen met de gemeente Apeldoorn is het mooie project van een bloemenpad met wilde flora in Park Zuidbroek tot stand gekomen. We zijn blij met het feit dat deze plannen, die al heel lang bij ons leven, nu werkelijkheid zijn geworden. We zijn ook heel blij met de mooie samenwerking tussen gemeente en ons burgerinitiatief.

 

Wil je eens kijken naar het resultaat? Volg de link en je ziet een filmpje waarin gefreesd en gezaaid wordt en wat het eindresultaat tot nu toe is.

https://youtu.be/pg0o0u0VLug

 

De bloemen

Er is een mengsel van verschillende inheemse bloemen gezaaid. Ze zijn geselecteerd op kleur en hoogte. Ze worden niet hoger dan 80 cm. Het geheel is een bonte kleurenmengeling van bloemen waarvan sommige vroeg in het seizoen en andere wat later zullen bloeien. Bij het groenbedrijf van onze gemeente worden deze zaden gewonnen uit andere wilde bloementerreinen in de stad. Alles wordt op soort geoogst en opgeslagen. Zo ontstaat er een voorraad zaden waaruit we elk jaar opnieuw kunnen zaaien. We helpen zo mee om bijen en andere insecten voedsel te laten vinden. Deze insecten zijn weer voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Het is een kleine schakel in een natuurlijk systeem waarin alles met elkaar samenhangt.

 

De cirkels

In de grote cirkel zie je drie met elkaar verbonden kleinere cirkels. Dit is een zogenaamd triskelion, een drievoudige spiraal. Het is een eeuwenoud symbool dat staat voor de altijd voortdurende cirkel van het leven. Op een grafmonument in Newgrange in Ierland staat dit symbool in de rots voor de ingang van deze grafheuvel. De rots vormt de ingang van de heuvel. Boven de ingang is een smalle kier. Precies hierdoor valt op 21 december, de kortste dag in de winter, de eerste zonnestraal van de zon naar binnen. Dit moment werd in de steentijd als een feest gevierd.

Wij hebben bij onze cirkel drie “ingangen” gemaakt en bij de ingang bij de boompjes aan de westkant van het geheel komt te zijner tijd een informatiebord. Als je op 21 december bij dit bord gaat staan en je kijkt dan naar de boom in het midden van de cirkel, zul je de zon (als het niet erg bewolkt is) precies over het midden zien opkomen. Wanneer je op 21 juni buiten de cirkel recht tegenover het informatiebord gaat staan, zul je de zon over het midden van de cirkel zien ondergaan.

Het was een beetje puzzelen, maar… we zijn benieuwd of het allemaal klopt. We gaan het zien!

 

Het pad

Net als het symbool van de 8, het lemniscaat, kun je als je deze lijn volgt altijd in beweging blijven.

Zo is het ook met deze drievoudige spiraal. Je kiest een van de drie toegangspaadjes en gaat een pad volgen. Het maakt niet uit of je linksom of rechtsom gaat. Volg het pad! Dan kom je vanzelf binnenin een van de spiralen terecht. Als je door blijft lopen merk je dat je vanzelf weer naar de buitenrand gaat en kom je vanzelf in het volgende spiraal terecht. Zo kun je ze alle drie volgen. Je kunt zelf al mijmerend alsmaar door blijven lopen!

 

We willen graag dat ons Park Zuidbroek een plek is waar je kunt ontdekken, ontspannen en ontmoeten. We hopen dat we binnenkort kunnen gaan ontdekken welke mooie bloemen er zijn gaan groeien in de cirkel. We hopen heel veel insecten waar te nemen. We wensen alle bewoners van de wijk Zuidbroek toe dat ze zichzelf de tijd gunnen om dit pad af en toe te bewandelen en zo te merken dat ze zich op een prettige manier ontspannen.

In het midden van de cirkel komt binnenkort een mooie bank rondom de boom. Laten we afspreken elkaar daar op een mooie dag eens te ontmoeten!

 

Corry Ebbe

PR en Communicatie

Stichting Vrienden Park Zuidbroek