Walter van Os (enthousiast amateurfotograaf) en Jan Bulthuis (bekend in en rond het park) hebben in december 2021 een uilenkast geplaatst ergens in de omgeving van Park Zuidbroek. Het is een speciale kast voor steenuilen en Walter vertelt er een prachtig verhaal bij.

 

Tien jaar geleden heeft de ecoloog Gert Jan Blankena de bouw van het Kristal stil laten leggen tot september van dat jaar met inachtneming van de  mogelijkheden van de flora- en faunawet omdat het steenuiltje daar een nest had met 5 jongen. Walter heeft ze alle vijf op de foto kunnen zetten: geweldig!

Nu is er opnieuw een nestkast geplaatst en Walter en Jan houden voor ons in de gaten of de steenuiltjes de plek hiernaartoe in het voorjaar weten te vinden.
Wordt vervolgd!
Er vliegen ook kerkuilen in het park en langs de van Isendoornlaan, meestal rond 19.00 uur. Leuk om  ze  te observeren!
Het is allemaal puur een persoonlijke waarneming, maar steenuilen lijken altijd zo cool en ontspannen. Alsof ze zich nergens druk over maken en een  beetje kijken wat de nieuwe dag zal brengen om er het beste van te maken. Toch kunnen ze opeens bloedserieus een worm grijpen en dan hoor je ze bijna roepen ‘waaahr, ik ben wél een roofdier!’, want ze weten zelf heus wel dat ze niet groter zijn dan een merel. Sympathiek, die zelfspot. Ze rekken en strekken, liggen heerlijk in de zon, knuffelen wat en proberen her en der lekkere plekjes uit om te rusten. Ze zijn honkvast en partnertrouw en ogen al met al content met z’n tweetjes op het erf waar ze jaren leven en regeren.