Van onze vliegende vogelexpert Bertus de Vries.

Zoals de meesten waarschijnlijk wel weten: er staat een zwaluwtil in park Zuidbroek



In deze maand juni komen de huiszwaluwen naar buiten met hun broedsel. De huiszwaluw is een van de meest voorkomende soorten zwaluwen van Nederland. Verder zijn er de gierzwaluw, de oeverzwaluw en de boerenzwaluw.

De huiszwaluw

De meeste huiszwaluwen gebruiken hun nest een aantal opvolgende jaren.

De huiszwaluw heeft sterke voorkeur voor het bouwen van zijn eigen nest. Elk nest bestaat uit ongeveer 1000 kleibolletjes. De jonge vogels verblijven de eerste week vooral in het nest. En poepen daar ook. Dit wordt door de ouders uit het nest verwijderd. Na ongeveer een week poepen de jongen over de rand van het nest. De jongen blijven na het uitvliegen ongeveer een maand in de buurt van het nest waar ze geboren zijn. De huiszwaluw wordt een kolonie vogel genoemd. Omdat ze vaak met grotere aantallen bij elkaar broeden.  

Onze zwaluwtil in het park Zuidbroek is nog steeds niet bewoond. Ondanks een aantal kunstnesten. Dat is best jammer maar ook wel gebruikelijk te noemen. Van de ongeveer 300 tillen in Nederland zijn er maar 17 procent bezet.

De zwaluw heef voorkeur voor het bouwen van een nest tegen een witte/lichte achtergrond. Op een overkapte plaats. Als je een nest bij je huis hinderlijk vindt kun je overwegen er een poepopvangplankje onder te monteren. Doe dat bij voorkeur op enige afstand (2 a 3 cm) van de muur. Anders loop je het risico dat er onder dat plankje weer een nest gebouwd wordt.

De huiszwaluw arriveert meestal begin april in Nederland en blijft tot begin oktober. En kent een lang broedseizoen in vergelijking met andere zangvogels.

De huiszwaluw verblijft tijdens onze winters in het zuidelijk deel van Afrika. In en onder Congo. De reis naar Nederland vraagt ongeveer 4000 kilometer. Inmiddels is bekend dat de huiszwaluw evenals de gierzwaluw kan slapen in de lucht!

We hopen dat de huiszwaluw uiteindelijk ons park Zuidbroek gaat bewonen. Gelukkig is er in de straten, met name aan de Noordkant van het park een redelijk aantal nesten. Het is de moeite waard om zuinig te zijn op deze prachtige vogel. 

Bron: Sovon Nederland