En nu?
Wij kunnen ons voorstellen dat je je dit afvraagt

's Zomers bloeit de bloemencirkel uitbundig. Tot ver in september is het prachtig. We hebben dan wel wilde bloemen gezaaid, maar echt wilde natuur is het natuurlijk niet. Om deze cirkel in stand te houden is er wel wat onderhoud nodig.

Allereerst waren we vorige zomers verrast door een soort vage bruine streep die over de hele cirkel ging. Het bleek om de plant “melde” te gaan. Deze hebben we niet gezaaid, wilden we er niet in hebben, maar ja…. het is de natuur. Het zat en zit in de grond. Waarschijnlijk komt het dit jaar gewoon weer terug, we zullen het voorzichtig af en toe verwijderen, voordat het de overhand gaat nemen in onze bloemencirkel.

Er zijn in het begin 42 verschillende zaden gezaaid, wellicht komen de meeste soorten terug. Dat hopen we, maar de ervaring leert dat sommige soorten gaan overheersen en andere wegdrukken. Zo zal het blauw van de korenbloemen langzaam verdwijnen. Gelukkig heeft de gemeente Apeldoorn een eigen zadenbank. Hier kunnen we zaad van de korenbloem ophalen en dit dan in onze bloemencirkel bij zaaien.

Stroken met wilde flora hebben graag een wat verschraalde grond. Oorspronkelijk was de grond in het park landbouwgrond en niet echt schraal. Het zal een tijdje duren voordat de kwaliteit van de grond optimaal is voor wilde planten. We geven het gewoon de tijd!

Het is je misschien ook opgevallen, dat we alles de hele winter door maar gewoon gelaten hebben zoals het was. Het zag er naar jou idee wellicht wat rommelig uit, maar hier zit een plan achter!

De uitgebloeide bloemen bieden voedsel aan insecten en bv. muizen. Ook dienen de als beschutte plek voor insecten in de winterkou. Door laat in het voorjaar te maaien wordt dit optimaal benut en ziet het er straks als de bloemen weer gaan groeien netjes uit. Er komt ook wel gras op, maar de bloemen groeien daar toch wel tussendoor, daar maken we ons geen zorgen over. Bij het grasmaaiplan van de gemeente worden straks de paden weer in de vorm van de drievoudige spiraal gemaaid en zal de bloemencirkel hopelijk in volle glorie verschijnen.